14.2: Zuren - Eigenschappen en voorbeelden (2023)

 1. Laatst bijgewerkt
 2. Opslaan als PDF
 • Pagina-ID
  47554
 • \( \newcommand{\vecs}[1]{\overset { \scriptstyle \rightharpoonup} {\mathbf{#1}}}\) \( \newcommand{\vecd}[1]{\overset{-\!- \!\rightharpoonup}{\vphantom{a}\smash{#1}}} \)\(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{ span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart }{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{\ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\ norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm {span}}\) \(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\ mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{ \ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\)\(\newcommand{\AA}{ \unicode[.8,0]{x212B}}\)

  leerdoelen
  • Onderzoek eigenschappen van zuren.

  Veel mensen drinken graag koffie. Een kopje als eerste in de ochtend helpt de dag goed te beginnen. Maar het schoonhouden van het koffiezetapparaat kan een probleem zijn. Kalkaanslag bouwt zich na een tijdje op en vertraagt ​​het brouwproces. De beste remedie hiervoor is om azijn (verdund azijnzuur) in de pot te doen en deze door de brouwcyclus te laten lopen. De azijn lost de afzettingen op en reinigt de maker, waardoor het brouwproces weer sneller gaat. Zorg er wel voor dat je na de azijn water door het brouwproces laat lopen, anders krijg je echt vreselijke koffie.

  Zuren

  Zuren komen heel vaak voor in sommige voedingsmiddelen die we eten. Citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen bevatten citroenzuur en ascorbinezuur, beter bekend als vitamine C. Koolzuurhoudende frisdranken bevatten fosforzuur. Azijn bevat azijnzuur. Je eigen maag gebruikt zoutzuur om voedsel te verteren. Zuren zijn een aparte klasse van verbindingen vanwege de eigenschappen van hun waterige oplossingen, zoals hieronder beschreven:

  1. Waterige oplossingen van zuren zijn elektrolyten, wat betekent dat ze elektrische stroom geleiden. Sommige zuren zijn sterke elektrolyten omdat ze volledig ioniseren in water, waardoor een groot aantal ionen ontstaat. Andere zuren zijn zwakke elektrolyten die voornamelijk in niet-geïoniseerde vorm voorkomen wanneer ze in water worden opgelost.
  2. Zuren hebben een zure smaak. Citroenen, azijn en zure snoepjes bevatten allemaal zuren.
  3. Zuren veranderen de kleur van bepaalde zuur-base indicaties. Twee veel voorkomende indicatoren zijn lakmoes en fenolftaleïne. Blauwe lakmoes wordt rood in aanwezigheid van een zuur, terwijl fenolftaleïne kleurloos wordt.
  4. Zuren reageren met actieve metalen om waterstofgas op te leveren. Bedenk dat een activiteitenreeks een lijst is van metalen in aflopende volgorde van reactiviteit. Metalen die boven waterstof in deactiviteiten seriezal de waterstof van een zuur vervangen in een enkelvoudige vervangingsreactie, zoals hieronder weergegeven:
   \[\ce{Zn} \left( s \right) + \ce{H_2SO_4} \left( aq \right) \rightarrow \ce{ZnSO_4} \left( aq \right) + \ce{H_2} \left( g \right) \label{eq1} \]
  5. Zuren reageren met basen om een ​​zoutverbinding en water te produceren. Wanneer gelijke mol van een zuur en een base worden gecombineerd, wordt het zuur geneutraliseerd door de base. De producten van deze reactie zijn een ionische verbinding, die wordt aangeduid als een zout, en water.

  Het zou niet moeilijk voor je moeten zijn om verschillende veelvoorkomende zuren te noemen (maar het kan zijn dat het opsommen van basen iets moeilijker is). Hieronder staat een gedeeltelijke lijst van enkele veel voorkomende zuren, samen met enkele chemische formules:

  Tabel \(\PageIndex{1}\): Veelvoorkomende zuren en hun toepassingen

  naam scheikundige

  Gemeenschappelijke naam Toepassingen
  zoutzuur, HCl zoutzuur (gebruikt in zwembaden) en maagzuur is HCl Gebruikt bij het reinigen (raffineren) van metalen, bij het onderhoud van zwembaden en voor huishoudelijke reiniging.
  zwavelzuur, H2DUS4 Gebruikt in autobatterijen en bij de vervaardiging van kunstmest.
  salpeterzuur, HNO3 Gebruikt bij de vervaardiging van kunstmest, explosieven en bij de winning van goud.
  azijnzuur, HC2H3O2 azijn Hoofdingrediënt in azijn.
  koolzuur, H2CO3 verantwoordelijk voor het "bruisen" in koolzuurhoudende dranken Als ingrediënt in koolzuurhoudende dranken.
  citroenzuur, C6H8O7 Gebruikt in voedsel en voedingssupplementen. Ook toegevoegd als zuurteregelaar in crèmes, gels, vloeistoffen en lotions.
  acetylsalicylzuur, C6H4(OCOCH3)CO2H aspirine Het actieve ingrediënt in aspirine.

  Wat maakt een zuur precies tot een zuur en wat zorgt ervoor dat een base als een base fungeert? Bekijk de formules in de bovenstaande tabel en doe een gokje.

  Zoutzuur

  Zoutzuur is een bijtend, sterk mineraal zuur met veel industriële toepassingen. Een kleurloze, zeer scherpe oplossing van waterstofchloride (HCl) in water. Zoutzuur wordt meestal bereid door \(\ce{HCl}\) te behandelen met water.

  \[ \ce{\displaystyle HCl (g) + H2O (l) \longrightarrow H_3O^{+}(aq) + Cl^{-} (aq) } \nonumber \]

  Zoutzuur kan daarom worden gebruikt om chloridezouten te bereiden. Zoutzuur is een sterk zuur, omdat het volledig is gedissocieerd in water. Zoutzuur is het geprefereerde zuur bij titratie voor het bepalen van de hoeveelheid basen.

  Zwavelzuur

  Zwavelzuur is een sterk bijtend sterk mineraal zuur met de molecuulformule \(\ce{H2SO4}\). Zwavelzuur is een diprotisch zuur en heeft een breed scala aan toepassingen, waaronder gebruik in huishoudelijke zure afvoerreinigers,[als elektrolyt in loodzuuraccu's en in verschillende reinigingsmiddelen. Het is ook een centrale stof in de chemische industrie.

  14.2: Acids- Properties and Examples (1)

  Omdat de hydratatie van zwavelzuur thermodynamisch gunstig is (en sterk exotherm is) en de affiniteit ervan voor water voldoende sterk is, is zwavelzuur een uitstekend dehydraterend middel. Geconcentreerd zwavelzuur heeft een zeer krachtige dehydraterende eigenschap, het verwijdert water (\(\ce{H2O}\)) uit andere verbindingen, waaronder suiker en andere koolhydraten en produceert koolstof, hitte en stoom. Zwavelzuur gedraagt ​​zich als een typisch zuur in zijn reactie met de meeste metalen door waterstofgas te genereren (Vergelijking \ref{Eq1}).

  \[\ce{M + H2SO4 → M(SO4) + H2 } \label{Vgl1} \]

  Salpeterzuur

  Salpeterzuur (\(\ce{HNO3}\)) is een sterk bijtend mineraal zuur en wordt ook vaak gebruikt als sterk oxidatiemiddel. Salpeterzuur wordt bij omgevingstemperatuur normaal gezien als een sterk zuur beschouwd. Salpeterzuur kan worden gemaakt door stikstofdioxide (\(\ce{NO_2(g)}\)) te laten reageren met water.

  \[\ce{3 NO2(g) + H2O (l)→ 2 HNO3 (ag) + NO(g)} \nonumber \]

  Salpeterzuur reageert met de meeste metalen, maar de details zijn afhankelijk van de concentratie van het zuur en de aard van het metaal. Verdund salpeterzuur gedraagt ​​zich als een typisch zuur in zijn reactie met de meeste metalen (zo zal salpeterzuur met magnesium, mangaan of zink \(\ce{H2}\) gas vrijmaken):

  \[\ce{Mg + 2 HNO3 → Mg(NO3)2 + H2 } \nonumber \]

  \[\ce{Mn + 2 HNO3 → Mn(NO3)2 + H2 } \nonumber \]

  \[\ce{Zn + 2 HNO3 → Zn(NO3)2 + H2 } \nonumber \]

  Salpeterzuur is een bijtend zuur en een krachtig oxidatiemiddel. Het grootste gevaar dat het vormt, is chemische verbranding, omdat het zure hydrolyse uitvoert met eiwitten (amide) en vetten (ester), waardoor levend weefsel wordt afgebroken (Figuur \(\PageIndex{2}\)). Geconcentreerd salpeterzuur kleurt de menselijke huid geel vanwege de reactie met de keratine

  14.2: Acids- Properties and Examples (2)

  Koolzuur

  Koolzuur is een chemische verbinding met de chemische formule \(\ce{H2CO3}\) en wordt soms ook gegeven aan oplossingen van koolstofdioxide in water (koolzuurhoudend water), omdat dergelijke oplossingen kleine hoeveelheden \(\ce{ bevatten H2CO3(aq)}\). Koolzuur, dat een zwak zuur is, vormt twee soorten zouten: de carbonaten en de bicarbonaten. In de geologie zorgt koolzuur ervoor dat kalksteen oplost, waardoor calciumbicarbonaat wordt geproduceerd, wat leidt tot veel kalksteenkenmerken zoals stalactieten en stalagmieten. Koolzuur is een polyprotisch zuur, in het bijzonder is het diprotisch, wat betekent dat het twee protonen heeft die kunnen dissociëren van het moedermolecuul.

  Wanneer koolstofdioxide oplost in water, bestaat het in chemisch evenwicht (besproken inHoofdstuk 15), waarbij koolzuur wordt geproduceerd:

  \[\ce{CO2 + H2O <=> H2CO3} \nonumber \]

  De reactie kan worden gestimuleerd om de reactanten te begunstigen om \(\ce{CO2(g)}\) uit de oplossing te genereren, wat de sleutel is tot de bellen die worden waargenomen in koolzuurhoudende dranken (Figuur \(\PageIndex{3}\)).

  14.2: Acids- Properties and Examples (3)

  Mierenzuur

  Mierenzuur (\(\ce{HCO2H}\)) is het eenvoudigste carbonzuur en is een belangrijk tussenproduct in chemische synthese en komt van nature voor, met name in sommige mieren. Het woord "formic" komt van het Latijnse woord voor mier, formica, verwijzend naar zijn vroege isolatie door de destillatie van mierenlichamen. Mierenzuur komt veel voor in de natuur als zijn geconjugeerde baseformiaat.

  Citroenzuur

  Citroenzuur (\(\ce{C6H8O7}\)) is een zwak organisch tricarbonzuur dat van nature voorkomt in citrusvruchten. Het citraation is een tussenproduct in deTCAfiets (citroenzuurcyclus), een centrale stofwisselingsroute voor dieren, planten en bacteriën. Omdat het een van de sterkere eetbare zuren is, wordt het dominante gebruik van citroenzuur gebruikt als smaakstof en conserveermiddel in voedsel en dranken, met name frisdranken.

  14.2: Acids- Properties and Examples (4)

  Acetylsalicylzuur

  Acetylsalicylzuur (ook bekend als aspirine) is een medicijn dat wordt gebruikt om pijn, koorts en ontsteking te behandelen. Aspirine, in de vorm van bladeren van de wilg, wordt al minstens 2400 jaar gebruikt vanwege zijn gezondheidseffecten.

  14.2: Acids- Properties and Examples (5)

  Aspirine is een witte, kristallijne, zwak zure substantie.

  Samenvatting

  Er werd een korte samenvatting gegeven van de belangrijkste aspecten van verschillende zuren die studenten vaak tegenkomen. Zuren zijn een aparte klasse van verbindingen vanwege de eigenschappen van hun waterige oplossingen.

  Bijdragen en toeschrijvingen

  • Peggy Lawson(Oxbow Prairie Heights-school). Gefinancierd door Saskatchewan Educational Technology Consortium.

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Barbera Armstrong

  Last Updated: 10/12/2023

  Views: 6313

  Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

  Reviews: 94% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Barbera Armstrong

  Birthday: 1992-09-12

  Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

  Phone: +5026838435397

  Job: National Engineer

  Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

  Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.